Op 11 november 1935 werd de fanfare van Uitbergen boven de doopvont gehouden. Zij kreeg als naam “Hoger Op” mee. Aanvankelijk beperkten de muzikale activiteiten zich tot het opluisteren van optochten en vooral van de jaarlijkse processie, voornamelijk met een marsenrepertoire. De eerste dirigent van de maatschappij is Albert De Fré uit Kalken.
Omdat het jonge fanfaregeweld door de Tweede Wereldoorlog in de kiem gesmoord was, probeerde pastoor Fedor Den Haering de Uitbergse muziekmaatschappij in de jaren vijftig nieuw leven in te blazen. Onder impuls van burgemeester Sylvain De Ceukelaire gingen de 'Sint-Pietersvrienden' met een nieuwe naam, maar met de vroegere dirigent Albert De Fré, terug van start.
Constant Van Steendam werd in 1964 de nieuwe dirigent en een eerste deelname aan het provinciaal tornooi in 1969 werd meteen een groot succes. Bij zijn overlijden in 1978 werd de populaire dirigent opgevolgd door zijn zoon Henri en in datzelfde jaar nam René De Lausnay, als voorzitter, de fakkel over van Sylvain de Ceukelaire.
In 1985 werd het gouden jubileum van de fanfare gevierd. Op 7 februari 1985 verleende wijlen Koning Boudewijn de fanfare het predikaat “Koninklijk”. Met zijn boek 'Vijftig jaar fanfare in Uitbergen 1935-1985' gaf toenmalig secretaris Gilbert Becqué een historische onderbouw aan het jubileum. Anekdotes, verhalen van vroeger van muzikanten en sympathisanten, historische gebeurtenissen waarbij de fanfare betrokken was …, alles werd door hem opgetekend en tot een vlot lezend overzicht van 50 jaar Uitbergse fanfare gebundeld.
De geslaagde deelname aan het Fedekamkampioenschap en aan het provinciaal subsidietornooi waren een mooie bekroning van dit gouden jubileumjaar 1985. Op het jubileumconcert van 15 november 1985 weerklonk voor het eerst de nieuwe verenigingsmars 'Villa Bergina' van Roland Cardon.
Willy Dauwe werd in 1987 de vierde dirigent van de vereniging. Hij leidde de Sint-Pietersvrienden, na hun promotie naar eerste divisie in 1989, ook naar de uitmuntendheidsafdeling tijdens het Provinciaal Tornooi in 1993. Onder impuls van Willy, die professioneel musicus was, gingen steeds meer jonge muzikanten de muziekacademie opzoeken, waardoor het muzikaal niveau van het fanfareorkest steeds in crescendo ging.
Dit vertaalde zich uiteindelijk in schitterende concoursresultaten. In 1996 werd de fanfare voor de eerste keer “nationaal Fedekamkampioen” in de uitmuntendheidsafdeling en op 12 januari 1997 volgde de creatie van 'Rhapsodie voor Berlare' van Alain Crépin, een werk opgedragen aan de gemeente Berlare. Deels onder druk van de jonge muzikanten ging de muziekvereniging zich steeds meer als “concertfanfare” profileren. Dit betekende ook dat zij steeds minder in het straatbeeld als showkorps te zien was.
Het jaar 2000 werd tegelijk een droevig als een succesvol jaar. Naast het behalen van de provinciale kampioenstitel in de afdeling uitmuntendheid, verliest de fanfare immers zijn voorzitter René De Lausnay. “Meester” De Lausnay wordt eind 2000 als voorzitter opgevolgd door zijn schoonzoon Rony De Geest. Samen met een verjongde bestuursploeg zetten zij het jeugdbeleid van de fanfare verder.
Als was het als eerbetoon aan hun overleden voorzitter, zette het Uitbergse fanfarekorps op muzikaal vlak zijn opmars verder. Tijdens de provinciale muziektornooien 2001 te Berlare werd het fanfarekorps door de wedstrijdjury gepromoveerd naar “Ere-afdeling” en wordt het Provinciaal Fedekamkampioen in de Ere-afdeling en algemeen laureaat van de wedstrijd met 92% van de punten, wat hen een ticket opleverde voor de Nationale Kampioenschappen te Leuven van 23/02/2002. Ook tijdens deze wedstrijd musiceerde het orkest op een hoog niveau en werd beloond met een tweede titel van 'Nationaal Fedekamkampioen 2002 in de Ere-afdeling-fanfare'.
Op 27 december 2003 nam dirigent Willy Dauwe afscheid van de fanfare en ging op rust. Vanaf 9 januari 2004 neemt Guy Audenaert de dirigeerfakkel over en wordt zo de vijfde dirigent in de geschiedenis van het Uitbergse fanfareorkest. Daarnaast dient op 1 juni 2004 Rony De Geest zijn ontslag in als voorzitter van de fanfare. Hij wordt in deze functie opgevolgd door André De Lausnay.
“Zou het muzikale niveau van het orkest lijden onder de bestuurs- en dirigentenwissel ?” was de hamvraag van toen. In geen geval zo blijkt want dirigent Guy Audenaert en zijn muzikanten worden op 17 oktober 2004 Provinciaal Vlamo Kampioen in de Ere-afdeling (fanfare). Tijdens de daaropvolgende Nationale Finalewedstrijd in het Lemmensinstituut te Leuven op 27 februari 2005 overtreffen zij vriend en vijand en worden algemeen laureaat van de wedstrijd met 94,3 % van de punten. Hierdoor mocht het kleine Uitbergse fanfareorkest zich 'Vlamo-ambassadeur 2005' noemen. Meteen een mijlpaal in de geschiedenis van de fanfare.
In datzelfde jaar gaan de Sint-Pietersvrienden de internationale toer op en nemen deel aan het befaamde Wereld Muziekconcours te Kerkrade (Nl), met een 'Gouden Medaille' in derde afdeling als resultaat.
Op 29 maart 2009 gebeurt dan waar niemand had durven van dromen. Tijdens de Provinciale Subsidietornooien van de Provincie Oost-Vlaanderen in Berlare behaalt het Uitbergse fanfareorkest een 'grote onderscheiding' en promoveert naar de hoogste afdeling de 'superieure afdeling'. Geen enkele fanfare in Oost-Vlaanderen kan zeggen dat zij op vijfenzeventig jaar tijd van 3de afdeling naar de superieure afdeling is opgeklommen. “The sky is the limit” zegt een spreekwoord. Het zal dan toch waar zijn zeker ?
Acteren op het hoogste niveau is niet altijd een zegen en brengt ook muzikale spanningen teweeg. In december 2011 besluit het fanfarebestuur de samenwerking met dirigent Guy Audenaert stop te zetten. Luc De Vleeschhouwer wordt aangezocht als dirigent ad-interim om de periode van de zoektocht naar een nieuwe dirigent te overbruggen.
Vanaf 12 maart 2012 wordt de beloftevolle dirigent en componist Stijn Roels dirigent nummer 7 van de Uitbergse fanfare. Stijn genoot zijn muzikale opleiding binnen de schoot van de fanfare. Men mag dus spreken van een “thuis komen” voor hem.
Hij krijgt meteen de moeilijke opdracht om de fanfare voor te bereiden op het Provinciaal Subsidietoernooi van 2013. Ondertussen was de muzikanten drastisch vernieuwd. Een aantal jonge muzikanten waren tot de muzikantengroep toegetreden, terwijl een aantal gevestigde waarden om diverse redenen de fanfare hadden verlaten. Om het muzikale niveau van de vernieuwde groep terug te kunnen opbouwen, besliste bestuur en dirigent om bewust een niveau-stap terug te zetten en aan het tornooi deel te nemen in de “Ere-afdeling”. Dit bleek een goede keuze want op 10/03/2013 werd in Lebbeke terug een klassering voor vier jaar in deze afdeling bekomen.
Continue gericht en op niveau werken is het motto van de Uitbergse fanfare. Daarom werd beslist om in 2014 deel te nemen aan de Vlamo kampioenschappen. Op 12/10/2014 werd de vereniging nog maar eens provinciaal Vlamo kampioen en kreeg een ticket voor deelname aan de nationale wedstrijd in Leuven op 15/11/2014. Wetende dat wij de minste score hadden behaald van de concurrenten uit de andere provincies, werd met niet al te hoge verwachtingen naar deze wedstrijd afgereisd.
Toch deed dirigent Stijn er alles aan om zijn orkest in perfecte vorm te krijgen. En dat loonde ! Voor de tweede keer in haar bestaan werd het Uitbergs fanfareorkest “Nationaal kampioen” in de ere-afdeling fanfare met 94% van de punten. Daarenboven werd zij (tien jaar later) voor de tweede keer “Vlamo-ambassadeur 2015” als maatschappij die het hoogste aantal punten van alle deelnemers aan de wedstrijd behaalde.
Met deze titel vatte de muziekvereniging 2015 aan, het jaar van haar 80ste verjaardag. En als je dirigent en muzikanten mag geloven smaakt dit alles naar meer !
Begin 2020 steekt het beestje genaamd “Covid 19” de kop op en legt de werking van quasi alle socio-culturele verenigingen lam. Zo ook bij onze fanfare. Bijna 2 jaar (met een korte herneming tussen 2 lockdowns) blijven dirigent en muzikanten verstoken van hun geliefde hobby. Gelukkig is er ook nog de social media die een handje helpt. Tot twee maal toe spelen de muzikanten “vanuit hun kot” een gezamenlijk werk dat daarna vakkundig op de mensen via Facebook wordt los gelaten. Voorwaar een gesmaakt initiatief, maar toch kijkt iedereen reikhalzend uit naar he échte werk, terug voor een publiek ‘live’ mogen optreden.
Met een gezamenlijke concertnamiddag in de Festivalhal aan het donkmeer te Berlare op 22 mei 2022 zorgen de lokale muziekverenigingen van Berlare, met de steun van Vlamo en de gemeente Berlare, ervoor om muzikale trein terug op de rails te zetten.
Luc Becqué
Secretaris
Op 11 november 1935 wordt de fanfare “Hoger Op” gesticht.
Albert De Fré uit Kalken wordt als eerste dirigent van onze fanfare aangezocht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liggen de fanfare activiteiten stil.
Toch wordt hij na de oorlog terug dirigent van Uitbergen en zal blijven tot in 1963 wanneer een slepende ziekte het hem onmogelijk maakt zijn taak nog naar behoren uit te voeren.
“Meester” Constant Van Steendam, een onderwijzer uit Wichelen, mag gerust de “reddende engel” van de Uitbergse fanfare worden genoemd.
Door zijn beroep als lesgever aan het Aalsterse college kon hij als geen ander met de Uitbergse jeugd omgaan en hen stimuleren om “een muziekinstrument” te leren bespelen. In zijn vrije tijd neemt hij zowel de notenleer als het instrumentenonderricht voor zijn rekening. Hierdoor legt hij allicht de basis van ons fanfareorkest, want sommige van de huidige muzikanten zetten bij hem de eerste stappen in de muziek.
Onder zijn impuls werd in 1976 in de schoot van de fanfare een trommel- en majorettekorps opgericht met als doel de beginnende leerlingen ritmische (stap)ervaring te laten opdoen en de feeling met het muziekleven te leren kennen.
Behaalde resultaten onder zijn leiding:
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen 1969 en 1973 : telkens 4 jaar geklasseerd in 3de afdeling
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen 1969 en 1977 : promotie voor 4 jaar naar 2de afdeling
Als zoon van … leek de opvolging van “meester Stand” door zijn zoon Henri vanzelfsprekend. Dat dit een zware erfenis was mocht Henri, regent aan het Sint-Gertrudiscollege te Wetteren, beetje bij beetje ondervinden. Gedreven als hij was, slaagde Henri er in het muziekonderricht, samen met huidig voorzitter André De Lausnay, op peil te houden zodat regelmatig nieuwe jongen muzikanten het fanfareorkest kwamen vervoegen.
Door zijn beroep als lesgever aan het Aalsterse college kon hij als geen ander met de Uitbergse jeugd omgaan en hen stimuleren om “een muziekinstrument” te leren bespelen. In zijn vrije tijd neemt hij zowel de notenleer als het instrumentenonderricht voor zijn rekening. Hierdoor legt hij allicht de basis van ons fanfareorkest, want sommige van de huidige muzikanten zetten bij hem de eerste stappen in de muziek.
Door zijn huwelijk en verhuis naar het verre Ronse, werd het voor Henri steeds moeilijker om zijn beroepsmatig en privéleven met zijn geliefde fanfarewerk te combineren. In 1987 nam hij met spijt in het hart afscheid van zijn fanfare.
Behaalde resultaten onder zijn leiding:
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen 1981 en 1985 : telkens 4 jaar geklasseerd in 2de afdeling
- Kantonnaal Fedekamkampioen te Overmere (1985) - 2de afdeling
Willy Dauwe, een beroepstrombonist uit Massemen en lesgever aan diverse muziekacademies, wordt in 1987 aangezocht als opvolger voor Henri Van Steendam en wordt de vierde dirigent van de muziekvereniging.
Hij weet als geen ander om te gaan met de talenten van ieder muzikant. Ook bij de minder getalenteerde (lees : niet-geschoolde) muzikanten slaagt hij erin om hun muzikale talenten ten volle te benutten. Hij introduceert vooral klank en muzikaliteit in het orkest en brengt zijn klassieke ervaring als trombonist over op het orkest.
Deze taak voert hij met hart en ziel uit tot hij op 27 december 2003 met een schitterend afscheidsconcert de fakkel als dirigent doorgeeft en op rust gaat.
Behaalde resultaten onder zijn leiding:
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen 1989 : promotie voor 4 jaar naar 1ste afdeling
- Provinciaal Fedekamkampioen in de afdeling Uitmuntendheid in 1989, 1992 & 1995
- Muziektornooi van de stad Antwerpen (18/11/1990) : Zilveren medaille met grote onderscheiding
- Kantonnaal Fedekamkampioen te Bazel (1992) – afdeling Uitmuntendheid
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen 1993 : promotie voor 4 jaar naar de Uitmuntendheidsafdeling
- Nationaal Fedekamkampioen te Leuven (1996) – afdeling Uitmuntendheid (fanfare)
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen te Berlare 1997 : 4 jaar geklasseerd in Uitmuntendheid
- Provinciaal Fedekamkampioen te Berlare (2000) – afdeling Uitmuntendheid (fanfare)
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen te Berlare 2001 : : promotie voor 4 jaar naar Ere-afdeling
- Provinciaal Fedekamkampioen te Berlare (2001) – Ere-afdeling (fanfare)
- Nationaal Fedekamkampioen te Leuven (2002) – Ere-afdeling (fanfare)
Op 9 januari 2004 neemt Guy Audenaert uit Antwerpen de dirigeerfakkel over en wordt hiermee de vijfde dirigent in de geschiedenis van het Uitbergs fanfareorkest.
Guy werd geboren te Kapellen in 1966 en studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel, waar hij Eerste prijzen en Hoger diploma’s behaalde voor onder meer tuba en kamermuziek.
Guy was medeoprichter van het Beaux-Arts Brass Quintet waarmee hij verschillende internationale titels en prijzen in de wacht wist te slepen. Ook in de wereld van de Brassbandmuziek is Guy geen onbekende. In de vroege jaren ’80 speelde hij euphonium in Brassband Terpsichore en 8 jaar lang Eb-bas bij Brassband Midden-Brabant. Tussen 1992 en 1996 was hij Bb-bas bij Brassband Willebroek waarmee hij diverse keren Belgisch kampioen werd en in 1993 Europees kampioen.
In 2004 besliste hij om zijn rol als principal tuba bij het Symfonieorkest van Vlaanderen en de Vlaamse Opera vaarwel te zeggen om zijn carrière als dirigent verder uit te bouwen. Guy bouwde in Uitbergen verder aan de onder Willy Dauwe ingeslagen weg en perfectioneerde meer en meer het samenspel van de fanfare.
Na een succesvolle periode van acht jaar wordt eind 2011 in onderling overleg beslist om de samenwerking te beëindigen.
Behaalde resultaten onder zijn leiding:
- Provinciaal VLAMO kampioen in de Ere-afdeling (fanfare) te Berlare in 2004 en te Buggenhout in 2008
- VLAMO Nationale Finalewedstrijd te Leuven (2005) Ere-afdeling (fanfare) : behalen van de titel van “Vlamo-ambassadeur 2005” (= Belgische kampioenstitel voor het behalen van de hoogste quotering van het tornooi)
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen te Berlare in 2005 : 4 jaar geklasseerd in Ere-afdeling
- Wereld Muziekconcours (WMC) te Kerkrade (2005) : Gouden medaille in de 3de afdeling
- VLAMO Nationale Finalewedstrijd te Leuven (2008) : eerste prijs in Ere-afdeling (fanfare)
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen te Berlare 2009 : promotie voor 4 jaar naar “superieure afdeling”
Om de concerten en vooral de voorbereiding op het provinciaal muziektornooi van 2013 niet in het gedrang te brengen, werd door het fanfarebestuur beslist om, voor de periode van de zoektocht naar een nieuwe muzikale leider, een dirigent ad-interim aan te trekken.
De maatschappij vond die in de persoon van Luc De Vleeschhouwer, professioneel trombonist en lesgever aan het Conservatorium van Gent. Naar ieders tevredenheid leidde hij een drietal maanden met veel enthousiasme het fanfareorkest.
Na een selectieperiode van drie maanden wordt op 12 maart 2012 de beloftevolle dirigent en componist Stijn Roels dirigent nummer zeven van de Koninklijke Fanfare Sint-Pietersvrienden. Stijn genoot zijn muzikale opleiding binnen de schoot van de Uitbergse fanfare, dus kunnen wij zeker voor hem spreken van een “thuis komen”.
Stijn startte zijn muziekopleiding aan de muziekacademie van Dendermonde waar hij trompet en orgel studeerde. Na zijn humaniora-opleiding bekwaamde hij zich verder aan het Lemmensinstituut te Leuven waar het diploma Meester in de Muziek (wat o.a. de vroegere Eerste Prijzen Notenleer, Harmonie, Contrapunt en Orgel omvat) behaalde. Daarnaast behaalde hij er eveneens het Aggregaat diploma en volgde hij er HAFABRA-directie
Tegenwoordig is Stijn professioneel actief als leraar begeleidingspraktijk, instrumentaal ensemble, koor, AMV en orgel aan de Academies voor Woord en Muziek van Lebbeke en Lede. Verder is hij organist in kerken te Uitbergen en te Zele, is hij als componist verbonden aan Muziekuitgeverij De Haske en vult hij zijn schaarse vrije tijd op als bastubaspeler bij Brassband Zele.
Met zijn aanstelling in Uitbergen krijgt Stijn meteen de moeilijke opdracht om het hoge muzikale peil van de fanfare te onderhouden en het orkest voor te bereiden op het Provinciaal Subsidietoernooi van 2013.
Ondertussen was de muzikantengroep drastisch gewijzigd. Een aantal jonge muzikanten waren toegetreden, terwijl een aantal gevestigde waarden om diverse redenen de fanfare hadden verlaten. Om de nieuwelingen de tijd te geven zich in het geheel in te passen en om het muzikale niveau van de vernieuwde groep terug rustig te kunnen opbouwen, besliste het bestuur en de dirigent om bewust een niveau-stap terug te zetten en aan het tornooi deel te nemen in de “Ere-afdeling”. Geen slechte keuze zou blijken want er wordt een klassering in de gekozen afdeling behaald voor vier jaar.
Hoe lang zou dit groeiproces in beslag nemen ?
Er zit blijkbaar heel wat potentieel in de nieuwe groep want in 2014 is het reeds goed raak ! Na het behalen van de provinciale VLAMO kampioenstitel zorgt het verjongde orkest voor een nieuwe stunt ! Stijn en zijn muzikanten veroveren in Leuven tijdens de VLAMO finalewedstrijd opnieuw de Belgische kampioenstitel in Ere-afdeling (fanfare) en worden opnieuw uitgeroepen tot “Vlamo-ambassadeur 2015”.
Behaalde resultaten onder zijn leiding:
- Muziektornooi Provincie Oost-Vlaanderen te Lebbeke in 2013 : 4 jaar geklasseerd in Ere-afdeling
- Provinciaal VLAMO kampioen in de Ere-afdeling (fanfare) te Berlare in 2014
- VLAMO Nationale Finalewedstrijd te Leuven (2014) Ere-afdeling (fanfare) : behalen van de titel van “Vlamo-ambassadeur 2015” (= Belgische kampioenstitel voor het behalen van de hoogste quotering van het tornooi)